Friday, December 20, 2013

Makanan sunnah yang baik untuk kesihatan



Assalamu'alaikum...

Pusing kanan, kiri, depan, belakang, atas, dan  bawah. Mencari idea untuk di masukkan dalam ni. Jumpa ideanya, tetapi bila nak tulis dalam ni takda idea pula. Eeerrmm pelik kan.

Lalu ku relax, berserah padaNya, akhirnya terjumpa satu artikel dalam raga motor ku. Tengok macam best je nak menulis dalam blog ni. Tanpa ku membuang masa, ku capai artikel tersebut. Selepas itu ku letakkan di meja study ku. Ku biar artikel tersebut di situ berminggu-minggu. Baru kini artikel tersebut ku copy dan paste kan dalam ni. Persoalanya sekarang, sempoi tak relax??????

Sekian cerita artikel tersebut. Tata....


Ok, tukar kepada mode copy paste.

3, 2, 1
Copy

1, 2, 3
Paste..................
  1. Kurma: Kaya dengan zat besi, kalsium, fosforus, sodium, potasium, vitamin A dan C dan juga niasin.
    • Menguatkan hati
    • Memberi tenga tambahan
    • melancarkan buang air besar.
    • Memudahkan wanita bersalin.
    • Membentuk minda kanak-kanak.
    • Menyembuhkan radang kerongkong.
    • Mengurangkan risiko serangan jantung atau kencing manis.
    • Meransang kesihatan wanita hamil dan anak yang di kandung.
  2. Habbatusauda: Mempunyai banyak khasiat dalam mengekalkan kesihatan manusia dan kecantikan penggunannya.
    • Merawat batuk dan asthma.
    • Merawat keguguran rambut.
    • Mengurangkan kolesterol.
    • Merawat batu karang.
    • Menambah susu badan.
    • Menghalang penyakit kanser.
    • Meningkatkan sistem imuniti tubuh manusia untuk melawan sebarang jangkitan virus termasuk H1N1.
  3. Za'faran: Kaya dengan vitamin B1 dan B2 (Riboflavin dan Thiamin).
    • Membantu proses penghadaman.
    • Menguatkan ingatan.
    • Merawat aneia.
    • Mengurangkan keletihan.
    • Membina daya ketahana tubuh.
    • Penenang diri.
    • Mengurangka risiko serangan jantung.
    • Perangsang tenaga batin.
  4. Buah delima: Kaya dengan zat sodium, riboflavin, thiamin, niacin, vitamin C, kalsium dan fosforus. (Info: Zat besi yang terdapat dalam buah delima dianggap sebagai unsur yang penitng dalam pembentukan darah merah.)
    • Memperbaiki usus-usus dan menguatkannya.
    • Membersihkan bahagian dalam tekak.
    • Mencegah dari muntah.
    • Menghentikan cirit-birit.
    • Melawaskan pembuangan air kencing.
  5. Kismis: Mengandungi karbohidrat, fiber, lemak, protein, kalsium dan natrium yang merupakan mineral-mineral penting untuk badan.
    • Baik untuk hati.
    • Memperbaiki keanjalan kulit.
    • Meningkatkan memori.
    • Berupaya melawan bakteria mulut yang menyebabkan pereputan gigi.
  6. Buat tin: Kaya dengan kalsium dan potassium serta mengandungi benzaldehyde yang bermanfaat melawan sel-sel kanser.
    • Penawar kepada penyakit buasir.
    • Merawat batuk yang berpanjangan.
    • Melawaskan air kencing.
    • Mengubati sembelit.
    • Menguatkan jantung.
    • Mengurangkan kadar kolesterol.
    • Meneutralkan pernafasan pesakit lelah.
  7. Madu: Bagi pesakit kencing manis, kandungan guala fruktos madu lebah mampu membakar bahan-bahan bergula yang berlebihan di dalam tubuh.
    • Penawar penyakit impa.
    • Mengubati sakit perut dan gastrik.
    • Penawar resdung, sakit kepala, sakit pinggang, sakit sendi, alahan, asthma dan darah tinggi.
    • Menghilangkan kahak.
    • Menguatkan badanbagi golongan yang berumur.
  8. Zaitun
    • Menghilangkan kesan melecur.
    • Membaik pulih perut.
    • Mengeluarkan cacing.
    • Menghaluskan kulit.
    • Meneutralkan racun.
    • Melambatkan tumbuhnya uban.
    • Menguatkan sistem imunisasi tubuh.
    • Mencega kegemukkan.
    • Meningkatkan pelebaran pembuluh darah dan aliran darah.






Sekian perkongsian dari ku.

Relax tenang saja.

Semoga berjaya.

No comments:

Post a Comment

Sekarang

Typing Test

Visit the Typing Test and try!